Vielä kerran kieltävän vastauksen eräästä toisesta työpaikasta saatuani palasin sivarikeskuksen avoimien palveluspaikkojen sivulle kolme päivää sitten. Luin paikasta, joka sijaitsee Helsingissä helppojen kulkuyteyksien päässä ja työkin kuulosti suhteellisen helpolta. Kiinnostuin ja otin yhteyttä. Sovin paikan bossin kanssa haastattelusta seuraavaksi aamuksi. 

Torstaina sitten kävin siellä haastattelussa. Minulle kerrottiin työn oikeasta luonteesta: Paikka on Niemikotisäätiön Hoitokoti Eira, joka tarjoaa psykiatrisille pitkäaikaiskuntoutujille kodin. Asukkaita on siinä kaksikymmentä, keski-ikä noin viisikymmentä vuotta ja heistä jokainen on miehiä ja sairastaa skitsofreniaa. Työ tapahtuu enimmäkseen yöllä. Sivarin työtehtäviin kuuluu pääasiassa paikkojen siivoaminen ja päivisin myös juoksevien asioiden hoitaminen ynnä herrasmiesten saattaminen kaupungilla, jos heidän tarvitsee jonnekin päästä. Ymmärsin johtajan puheesta, että työskennellessä saattaa tulla vastaan mahdollisia vaaratilanteita -- erityisesti yöllä-- vaikka mitään ei ole vähään aikaan tapahtunutkaan. 

Sanoin ymmärtäneeni riskit ja luulen antaneeni hyvän kuvan itsestäni. En kylläkään yrittänyt markkinoida itseäni mitenkään erityisemmin. Pyrin vain olemaan mahdollisimman rehellinen kertoessani itsestäni, sillä kerrottiinhan minullekin työstä suoraan ja kiertelemättä. 

Työpaikalla on tarjota ilmaista asuntoa sivarille joko työpaikan viereisestä rappukäytävästä(yksiö) ja Malminkartanon juna-aseman vierestä(sivarien solu). Jos saan sen paikan, muuttaisin mieluummin sinne soluun, koska sieltä on paljon lyhyempi matka kaverien luokse ja laulunopettajakin löytyy silloin lähempää. Niin surullista kuin se onkin, palveluspaikka ei maksa sivarille laulutunneille matkustamista :(. Vain työmatkat, jotka ovat viiden tai useamman kilometrin päässä, korvataan. Jos asuisin työpaikan vieressä, joutuisin maksamaan matkat itse.

Miksi minun sitten pitäisi muuttaa jos viihdyn täällä Kannelmäessä? Noh, on olemassa siviilipalvelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskeva laki, jossa on pykälä asumiseen liittyen. Ajan säästämiseksi kerron sen vain pääpiirteissään: Palveluspaikka voi tarjota sivarille ilmaista asuntoa palveluksen ajaksi, mutta jos tämä kieltäytyy osoitetusta asunnosta, hän joutuu korvaamaan asumiseen liittyvät menonsa itse. Jos saan tämän työn, en siis voi enää asua entisen tukiperheeni ihastuttavassa talossa vuokralla. Olen nimittäin P.A :).

Vastausta odotellessa...